Apple investeert in de bescherming van mangrovebossen in Colombia ter compensatie van CO2-uitstoot
Apple kondigde donderdag aan dat het zal investeren in een project dat gericht is op de bescherming en het herstel van mangrovebomen in een bos van 27.000 hectare in Colombia. Het project is een onderdeel van het initiatief van het bedrijf om de koolstofuitstoot te compenseren.
Lisa Jackson, Apple VP van milieu, beleid en sociale initiatieven, onthulde de plannen om te investeren in het programma tijdens de Global Climate Action Summit in San Francisco. Jackson heeft niet aangegeven hoeveel geld Apple in het project gaat steken, dat in samenwerking met Conservation International wordt uitgevoerd.
Volgens M. Sanjayan, CEO van Conservation International, behoren mangrovebomen tot de beste “koolstofsponzen” ter wereld, omdat ze niet alleen koolstofdioxide opslaan in hun bladeren en takken, maar ook het gas vastzetten in de omliggende bodem en sediment door middel van enorme onderwaterwortelsystemen. Door bomen in gedegradeerde gebieden te herbeplanten en ze in andere gebieden te bewaren, wordt het initiatief geschat op het verwijderen van ongeveer een miljoen ton kooldioxide uit de lucht tijdens de levensduur van de mangrovebomen, aldus het rapport.
Hoe lang het project zou moeten lopen werd niet vermeld in het rapport, maar het wordt ontworpen om zo’n 17.000 ton Co2 alleen al in het eerste jaar te compenseren. Zoals Fast Company opmerkt, is dit cijfer ongeveer gelijk aan de uitstoot die Apple Maps busjes naar verwachting de komende tien jaar zullen produceren.
“Deze bossen zijn van cruciaal belang omdat ze een van de belangrijkste instrumenten van de natuur zijn in de strijd tegen klimaatverandering – ze kunnen tot tien keer meer koolstof opnemen en opslaan dan een terrestrisch bos”, aldus Jackson.