Arrestatiebevelen opgeschort voor negen leiders van Segunda Marquetalia

Het Colombiaanse Openbaar Ministerie heeft donderdag de arrestatiebevelen tegen negen leiders van de illegale gewapende groep Segunda Marquetalia opgeschort, als onderdeel van een proces om vredesbesprekingen tussen de groep en de regering te starten.

Het besluit maakt deel uit van de inspanningen van de linkse president Gustavo Petro om een einde te maken aan zes decennia van intern gewapend conflict dat aan meer dan 450.000 mensen het leven heeft gekost.

De Segunda Marquetalia is een dissidente factie van de nu gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). De groep ondertekende aanvankelijk een vredesakkoord met de staat in 2016, maar nam de wapens weer op wegens niet nagekomen beloften.

De twee partijen kwamen in februari overeen om een vredesproces te starten. De topcommandant van de groep, Ivan Marquez, stond echter niet op de lijst. Hoewel Marquez afgelopen juli dood werd verklaard, zeiden sommige lokale media later dat hij nog in leven was.

De regering van Petro voert ook gesprekken met de linkse guerrilla’s van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en met de Estado Mayor Central, een andere FARC factie die het vredesakkoord van 2016 nooit heeft geaccepteerd.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co