As van García Márquez krijgt definitieve plek in Colombia

De as van Nobelprijswinnaar in de Literatuur Gabriel García Márquez wordt in zijn geboorteland Colombia opgebaard, meer bepaald in een voormalig klooster in Cartagena. Dat heeft de lokale regering meegedeeld.

Ruim een jaar nadat hij is overleden, is het eindelijk duidelijk waar de as van García Márquez een vaste plek krijgt. Het wordt de patio van het voormalige klooster La Merced in de Caraïbische stad Cartagena de Indias. Dat heeft de regering van het departement Bolívar gisteren bevestigd. Volgens gouverneur Juan Carlos Gossaín wordt hiermee gehoor gegeven aan de wensen van de weduwe en de twee zonen van de auteur.

De schilderachtige havenstad Cartagena heeft in het werk van García Márquez een belangrijke rol gespeeld: het is de plek waar hij in de jaren veertig bij de krant El Universal zijn journalistieke loopbaan begon. Hij bezat er ook een huis. Bovendien figureerde Cartagena als toneel in enkele van zijn belangrijkste romans zoals bijvoorbeeld “Liefde in tijden van cholera”, zegt schrijver Conrado Zuluaga in de krant El Tiempo. In de stad heeft ook een door García Márquez opgerichte journalistenclub haar zetel.

Het vroegere klooster behoort tot de universiteit van Cartagena, die de Colombiaanse schrijver ooit als student rechten bezocht. Daar wordt zijn as op 12 december bijgezet. García Márquez is op 17 april 2014 op 87-jarige leeftijd in Mexico-Stad gestorven, de plek waar hij tientallen jaren had gewoond. (bron: deredactie.be)