Avocado in poedervorm, een Colombiaanse uitvinding

Een groep onderzoekers van de National University in Colombia ontwikkelt een poeder dat kan worden gebruikt voor voedsel, farmaceutische en cosmetische doeleinden op basis van de Hass-avocado: het meest verhandelde ras in de wereld.

Misael Cortés Rodríguez, projectleider en directeur van de Research Group on Functional Foods, stelt dat “een poeder rijk aan calcium, ijzer en vitamine A en D, behulpzaam is om de voedingstekorten van de Colombiaanse bevolking tegen te gaan.”

Het onderzoek wordt gesponsord door Colciencias in samenwerking met verschillende bedrijven uit Medellín (HRA Uniquímica SA en Taco Nacho Mex SAS), en is ook gericht op het ontwikkelen van een scala aan avocadoproducten op grote schaal.

“Werken met poeder zal de prijs van de arbeid en het gebruik van apparatuur in de verwerking verminderen,” stelt Cortés Rodriguez.

Antioquia streeft naar een ijkpunt in productie
Het oosten, westen en noorden van het departement zijn de meest gunstige gebieden voor de teelt van exotische vruchten. Volgens de gegevens van het Ministerie van Landbouw van Antioquia (2014) zullen in de komende drie jaar 64.000 bomen worden geplant in de gemeenten Abejorral, Guarne, El Retiro, El Santuario, Sonson, Granada, San Vicente, El Carmen de Viboral, Marinilla , La Ceja, El Peñol, San Pedro, Antioquia, Santa Rosa de Osos, Belmira en Entrerríos.

De avocado wordt steeds populairder in de wereld
In het begin van februari stelde de Colombiaanse minister van Landbouw, Aurelio Iragorri Valencia, dat de regering vastbesloten is om de export van avocado, een product met een groeiende vraag in de Noord-Amerikaanse en Europese markten, te vergroten.

“90 van de 100 wereldwijde, geconsumeerde avocado’s zijn Hass,” zei Jairo Humberto Gómez Patiño, minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Antioquia. (Bron: agf.nl)