Basejumpen vanaf la Piedra de El Peñol

De gigantische rotsblok, La Piedra, in El Peñol is dit weekend het middelpunt van het evenement RockDAY 2015.
Het is de eerste basejump event in Colombia, waarbij de 10 beste basejumpers van de wereld vanaf de enorme La Piedra springen.

Parachutisten uit acht landen hebben zaterdag deelgenomen aan de voorronde van het extreem sport evenement. De beste 8 springen zondagochtend en ’s middags de beste vier waaruit een winnaar wordt gekozen. Punten worden behaald op de tijd van het openen van de parachute (1,0-1,5 seconden), hoe de basejumper zijn parachute opent (0 graden vanaf de rotswand) en de exacte landing op een landingspunt.

De Portugese Ana Costa, de enige vrouwelijke deelneemster, is naar Colombia gegaan om nieuwe avonturen te zoeken. “Het zijn verbazingwekkende sprongen”, aldus de Portugese. Onder de basejumpers bevindt zich ook,  Felipe Acosta de enige Colombiaan die aan dit evenement meedoet.

Basejumpen is een vorm van parachutespringen waarbij niet vanuit een vliegtuig of helikopter gesprongen wordt, maar wel vanaf een hoog punt op aarde, zoals een gebouw of berg. Het woord ‘basejumpen’ is een afkorting van Building, Antenna, Span en Earth. In deze afkorting staan de letters voor de objecten waar het meest vanaf wordt gesprongen. Basejumpen is een gevaarlijke activiteit. Ten eerste heeft de springer geen reserveparachute als de hoofdparachute zou weigeren. Ten tweede kan het gebeuren dat er een “off-heading opening” optreedt, dat wil zeggen dat de parachute zich opent in de richting van het object waarvan afgesprongen wordt. De parachutespringer moet dan uiterst snel reageren om niet tegen het object aan te vliegen. Basejumping valt onder de risicosporten.

Drone_Guatapé
La Piedra in El Peñol