Noorwegen, Duitsland en Groot-Brittannië gaan de komende vijf jaar 330 miljoen euro uitgeven om Colombia te helpen de ontbossing in het enorme Amazoneregenwoud tegen te gaan.
De landen maakten het beschermingsfonds van 330 miljoen euro bekend tijdens de klimaatbijeenkomst van de Verenigde Naties in Madrid.
De drie landen steunen al sinds 2015 de maatregelen die Colombia treft om ontbossing tegen te gaan. Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben er sindsdien al zo’n 162 miljoen euro in het Colombiaanse Amazoneregenwoud geïnvesteerd. Volgens de landen is hierdoor vorig jaar 10 procent minder bos verloren gegaan dan in 2017.
“Colombia’s ambitie en inzet om de ontbossing terug te dringen is van wereldwijde betekenis”, aldus Ola Elvestuen, de Noorse minister van Klimaat en Milieu, in een verklaring.
“We kunnen de klimaatverandering niet oplossen zonder de ontbossing een halt toe te roepen. De internationale gemeenschap zou nu meer moeten doen om miljarden euro’s per jaar te mobiliseren om dichtbeboste landen te steunen om zo de CO2-uitstoot terug te dringen,” zei hij.
Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van 5.5 miljoen km² en is verspreid over negen landen: Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%). In Colombia beslaat het woud 60 miljoen hectare. De Colombianen willen het jaarlijkse verlies van bomen tegen 2022 terugdringen naar 155.000 hectare en in 2025 naar minder dan 100.000 hectare.