Biden ontvangt president Petro op 20 april

De Amerikaanse president Joe Biden zal als gastheer optreden voor een bilaterale ontmoeting met de Colombiaanse president Gustavo Petro, zei woordvoerder Karine Jean-Pierre van het Witte Huis vrijdag in een verklaring. De ontmoeting vindt plaats in Washington op 20 april.

“Ik ben president Biden dankbaar voor zijn uitnodiging”, zei Petro op Twitter. “Het is een belangrijk moment om de relatie en wederzijdse samenwerking tussen beide landen te versterken, niet alleen in de strijd tegen de drugshandel, maar ook in de bescherming van het Amazonegebied, over klimaatverandering en over plattelandsontwikkeling.”

Petro heeft beloofd een einde te maken aan het zes decennia durende conflict in Colombia, waarbij minstens 450.000 mensen zijn omgekomen, door middel van vredesakkoorden of overleveringsovereenkomsten met linkse rebellen, misdaadgroepen die zijn opgericht door voormalige rechtse paramilitairen en bendes.

Petro, die vorig jaar is aangetreden, heeft de door de VS geleide oorlog tegen drugs afgedaan als een mislukking en opgeroepen tot een nieuwe internationale aanpak.

De procureur-generaal van Colombia, die kritisch staat tegenover het beleid van Petro, heeft gezegd dat het land de steun van de VS dreigt te verliezen door de stijgende cocaproductie en een wetsvoorstel dat criminele bendes toestaat zich over te geven in ruil voor lagere straffen.

De potentiële cocaïneproductie van Colombia steeg met 14% tot 1.400 ton in 2021 en het cocagebied steeg met 43% tot 204.000 hectare, aldus de VN in een jaarverslag van vorig jaar.

Bron :
Foto:eltiempo.com