Bogotá bouwt museum voor slachtoffers burgeroorlog

In de afgelopen vijf decennia heeft het conflict in Colombia tussen de overheid, de paramilitairen en de FARC-rebellen geleid tot de dood van naar schatting 220.000 Colombianen. Hoewel het nauwelijks meer het nieuws raakt blijven de gevechten doorgaan. Onlangs heeft de Colombiaanse overheid in april de luchtaanvallen weer hervat tegen de guerrilla’s.

Gedurende deze tijd, hebben Colombianen niet een openbare gedenkplaats gekregen om gezamenlijk te rouwen, maar dat zal snel veranderen. Het Nationaal Centrum voor Historische Herdenkingen heeft een internationale wedstrijd aangekondigd om een nationaal museum te ontwerpen om de slachtoffers van de burgeroorlog te herdenken.
Het museum zal een prominente plaats in Bogotá krijgen. Staande op het plein van de democratie en liggend aan de drie belangrijke straten El Dorado, North-Quito Sur en las Americas, zal het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad worden.

55680825e58ecebd7a0000fc_call-for-entries-in-competition-to-design-colombia-s-national-museum-of-history_aficheversi-nconcurso_1-1000x411

Architecten kunnen zich voor 19 juni inschrijven voor de ontwerpcompetitie en hun creatie voor 29 juli inleveren. Op 13 augustus zal de regering 3 winnaars bekend maken die uitgekozen worden door vijf Colombiaanse architecten; Willy Drews, Clemencia Escallón, Mauricio Pinilla, Beatriz Garcia, en Ephraim Riano. Project adviseur Viviescas José Fernando Monsalve heeft gezegd dat het favoriete ontwerp “deze belangrijke gebeurtenis symbolisch de absurditeit van de eliminatie van de ander in het geschil” zal laten zien.