Bogotá in lijst beste fietssteden

In de top acht lijst van CNN is Utrecht de beste stad voor fietsers. In het centrum van Utrecht verplaatst 50 procent van de mensen zich per fiets, en de gemeente heeft de bouw van ’s werelds grootste fietsparkeervoorziening aangekondigd.

In CNN’s top acht fietsvriendelijke steden staan Berlijn, Kopenhagen, Montreal (Canada), Portland (VS), Utrecht, Sevilla, Tokyo, Bogota (Colombia). CNN beloont in het lijstje onder andere aspiratie, ambitie en vooruitgang.

Colombia’s hoofdstad Bogota is niet een voor de hand liggende keuze, geeft CNN toe. Minder dan 5 procent van de reizen worden per fiets afgelegd en de stad ligt 2600 meter boven zeeniveau. Maar de vorige burgemeester van de stad, Enrique Penalosa, heeft in 1998 na zijn aanstelling de plannen voor een snelweg door het centrum van de stad geannuleerd. In plaats daarvan wordt 320 kilometer aan fietspaden aangelegd.
Bogota wordt vervloekt door smog en zwaar verkeer, maar ook de huidige burgemeester van de stad stimuleert het fietsgebruik met een enorme boost. Elke zondag wordt in de hoofdstad 112 kilometer aan straten afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om vrij baan te maken voor de fietsers.