Bogotá sluit tientallen parken vanwege bosbranden

De Colombiaanse hoofdstad Bogota heeft ongeveer 40 parken en wandelpaden gesloten vanwege de zware rookontwikkeling van de bosbranden die in het gebied woeden, maakte het kantoor van de burgemeester zaterdag bekend.

Na een luchtkwaliteitsalarm zullen de parken het hele weekend gesloten blijven, zei het bureau op X, het voormalige Twitter.

In een bergketen die in het oosten aan de stad van 8 miljoen inwoners grenst, zijn sinds maandag minstens vier bosbranden uitgebroken. De meeste zijn nu onder controle, maar ten minste een bereikte binnen een paar honderd meter van de populaire wijk El Paraiso.

Te midden van hete, droge omstandigheden die verband houden met het weerfenomeen El Nino, hebben branden de afgelopen drie maanden meer dan 17.000 hectare verwoest in heel Colombia, zeggen de autoriteiten.

Terwijl het land lijdt onder recordhitte, zegt het Ministerie van Milieu dat er nog minstens 20 branden actief zijn, die bossen, landbouwgrond en de ecosystemen in de bergen aantasten die de lager gelegen gebieden van water voorzien.

De dikke rooklaag verslechtert de luchtkwaliteit in Bogota en de autoriteiten dringen er bij de inwoners – die in het weekend graag wandelen en fietsen – op aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en maskers te dragen als ze naar buiten moeten.

Het kantoor van burgemeester Carlos Fernando Galan zei dat hij aan het onderzoeken was of hij misschien verplichte bewegingsbeperkingen voor burgers zou moeten uitvaardigen.

De Colombiaanse president Gustavo Petro verklaarde woensdag dat er sprake was van een natuurramp en wees fondsen toe om de noodsituatie aan te pakken. Hij vroeg de lidstaten van de VN en de Europese Unie om hulp.

Deze maand zou wel eens de warmste maand in Colombia in 30 jaar kunnen worden, en voor februari worden zelfs nog hogere temperaturen verwacht, volgens het Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieustudie van het land.

Bron :
Foto:semana.com