Botero geëerd met een openluchttentoonstelling in Rome

De dochter van de overleden Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero heeft geholpen om de straten en pleinen van de Italiaanse hoofdstad in een openluchtmuseum te veranderen om acht van haar vaders beroemde volumineuze, speelse sculpturen te tonen.

De tentoonstelling werd georganiseerd als eerbetoon aan Botero, die op 15 september vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleed in Monaco, waar hij een atelier had.

De kunstenaar woonde ook vele jaren in de Italiaanse stad Pietrasanta in de regio Toscane, waar hij begraven ligt naast zijn derde vrouw, de kunstenares Sophia Vari.

“Ik weet zeker dat mijn vader erg ontroerd zou zijn, omdat Italië altijd als een tweede thuisland voor hem was,” vertelde zijn dochter, Lina Botero, aan de Italiaanse televisie TV2000.

Botero maakte alle beelden die in de tentoonstelling te zien zijn toen hij in Italië was. Zijn liefde voor Italië kwam deels voort uit zijn artistieke affiniteit met de meesters uit de Renaissance.

Hoewel zijn imposante bronzen beelden in parken en lanen van veel Europese en Latijns-Amerikaanse hoofdsteden te zien zijn geweest, is dit de eerste keer dat ze op deze schaal in Rome te zien zijn. De tentoonstelling sluit op 1 oktober.

Kunstliefhebbers kunnen een Botero route volgen vanaf het centrale Villa Borghese park, waar Lying Woman vanaf het Pincio Terras over de daken van Rome naar de Sint-Pietersbasiliek kijkt. Op het Piazza del Popolo staan de beelden Adam en Eva tegenover elkaar.

Paard met hoofdstel staat in de centrale Romeinse winkelstraat, de Via del Corso, en de reis eindigt bij het Piazza di Spagna met de zittende vrouw.

“We konden al van verre zien dat het Boteros waren,” zei Sara Belloni, een bewoner die even pauzeerde om Adam en Eva van onderaf te fotograferen. “De esthetiek is compleet het tegenovergestelde van wat je meestal ziet. Waar mager mooi is, doet hij precies het tegenovergestelde.”

Lorenzo Zichichi, die een van de medeorganisatoren van de tentoonstelling vertegenwoordigt, zei dat het een vergissing zou zijn om de sculpturen dik te noemen.

“Botero heeft altijd gezegd dat hij nooit een dikke vrouw heeft geschilderd en dat hij nooit een dikke vrouw heeft gebeeldhouwd,” zei Zichichichi, voorzitter van uitgeverij Il Cigno, die de tentoonstelling samen met de Fernando Botero Foundation en BAM kunstmanifestaties presenteerde. “Wat hem fascineerde was het volume.”

Bron :
Foto:ansa.it