Clan del Golfo legt wapens neer tijdens kerst

De grootste criminele bende in Colombia, Clan del Golfo, heeft een wapenstilstand van een maand aangekondigd voor de komende feestdagen.

“We kondigen een eenzijdige wapenstilstand af voor alle gebieden waar wij actief zijn tussen 8 december en 10 januari 2019”, meldt de bende. De wapenstilstand omvat alle offensieve militaire acties in het hele grondgebied waar de mannen onder leiding van Dairo Antonio Úsuga David, alias Otoniel, aanwezig zijn.

Clan del Golfo heeft ook een oproep gedaan aan andere bendes hetzelfde te doen, om kerst en oud en nieuw in vrede te kunnen vieren.

“We nodigen alle gewapende groepen, die deel uitmaken van het conflict, uit om een standpunt in te nemen dat vergelijkbaar is met het onze, altijd met de bedoeling bij te dragen aan de zaak van de vrede, een verbintenis die altijd al een van onze vlaggen is geweest,” zegt de bende op hun website.

Clan del Golfo, voorheen de Usuga Clan, kondigt elk jaar in december een wapenstilstand aan. Andere bendes en guerrillagroeperingen kennen deze traditie ook en houden meestal een staakt-het-vuren voor een maand.

Clan del Golfo is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging en is voornamelijk bezig met afpersing, drugshandel en het illegaal mijnen van goud.Het hoofd van de Clan del Golfo is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia.