Clan del Golfo verzoekt president om arrestatiebevelen tegen zijn leiders op te heffen om onderhandelingen te starten

Nadat president Gustavo Petro in maart van dit jaar het begin van de vredesonderhandelingen met de criminele organisatie Clan del Golfo aankondigde, zal de advocaat die hen vertegenwoordigt formeel verzoeken om opheffing van de arrestatiebevelen tegen alle leden van de gezamenlijke stafchefs van deze groep en de politieke commandant, om te kunnen onderhandelen met de nationale regering.

Ricardo Giraldo, de advocaat die hen juridisch vertegenwoordigt, legde uit dat dit verzoek mogelijk is, aangezien de juridische interpretatie dezelfde moet zijn als die welke met dit voordeel werd toegepast op de leden van de Segundo Marquetalia en de Estado Mayor Central van de FARC EP.

Via de president kan de procureur-generaal deze bevelen dus opschorten zodat de leden van de gezamenlijke stafchefs en de politieke commandant met de regering kunnen vergaderen.

“Via president Petro heb ik het kantoor van de procureur-generaal gevraagd om de arrestatiebevelen op te schorten zodat de leden van de gezamenlijke stafchefs van Clan del Golfo en de politieke commandant de regering kunnen ontmoeten, anders is het helemaal onmogelijk,” zei hij.

De advocaat legde uit dat, als het werkelijkheid zou worden, dit meer een daad van goede wil zou zijn van de kant van de president en geen verplichting, die het mogelijk zou maken om een snelle onderhandeling op te zetten, na meer dan 18 maanden waarin, naar zijn mening, hoeveel vooruitgang er ook is geboekt, hoeveel er ook is geïnitieerd, er geen vooruitgang is geboekt.

Op de vraag of “de basis al is getest” met de nationale regering voor dit verzoek, legde de rechter uit dat er tot nu toe geen formele benadering is geweest met Otty Patiño, met wie er een informele en toevallige ontmoeting was in december 2023 met enkele toezeggingen die niet zijn nagekomen.

“Er is geen officiële ontmoeting geweest met Otty Patiño, de Hoge Commissaris voor de Vrede van Colombia, waar deze punten kunnen worden besproken, een informele ontmoeting door louter toeval en er waren toezeggingen die de commissaris niet nakwam, het was de president die hem moest uitnodigen om te onderhandelen,” zei hij.

De advocaat bekritiseerde het feit dat het Petro was die deze groep uitnodigde om te onderhandelen, omdat het volgens hem is alsof het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vrede en hij “apart” werken.

Bron :
Foto:bluradio.com