De productie van cocaïne in Colombia heeft in 2016 een recordniveau behaald. Dat blijkt uit schattingen van een Amerikaans onderzoeksinstituut. Het verklaart waarom Colombia en andere landen de een na de andere megavangst doen.
Nooit eerder waren er zoveel cocaplanten verbouwd in Colombia: 188.000 hectare. De schattingen werden door het White House Office of National Drug Control Policy (ONDCP) bekend gemaakt. Vergeleken met 2015 is de groei bijna 20% en bijna 80% hoger dan het gemiddelde tussen 2008 en 2015.
Volgens het bureau Insight Crime, onderzoek en analyse bureau van georganiseerde misdaad, zouden de 188.000 hectare aan cocaplanten 1,3 miljoen kilo pure cocaïne opleveren. En dat is nog maar een voorzichtige schatting.
De cocaïne-explosie in Colombia wordt verklaard door een aantal factoren. Zo wordt er vanuit de lucht niet meer met gif gesproeid om de velden te vernietigen. Colombiaanse boeren worden gedwongen cocaïne te verbouwen, ook al willen ze dat niet.
De drugsbendes in Colombia willen liever niet de cocaïne, daarom worden enorme scheepsladingen de wereld over gestuurd. De Colombiaanse marine en ook andere landen zoals Nederland merken dat. De douane doet de ene na de andere megavangst. Containers met meer dan duizend kilo cocaïne zijn geen uitzondering meer.
De Colombiaanse autoriteiten hebben vorig jaar meer dan 300 ton cocaïne kunnen onderscheppen. Dat is een record: nog nooit werd in het Zuid-Amerikaanse land zoveel cocaïne op één jaar in beslag genomen.