Cocateelt in Colombia met 9% afgenomen

Hoewel Colombia nog steeds de grootste producent is van cocaïne, is er volgens de Verenigde Naties voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) een daling van 9% van de teelt van de cocaplant, de basis voor de productie van cocaïne.

Uit verslag van UNODC blijkt dat de totale oppervlakte voor de teelt van coca-gewassen in 2019 met 9% is gedaald wat overeenkomt met ongeveer 15 duizend hectare cocavelden. Het rapport van UNODC meldt dat er in 2019 154.000 hectare aan cocaplanten is geteeld in Colombia.

In het VN-rapport werd ook opgemerkt dat in 2019 de productie van zuiver cocaïnehydrochloride werd geschat op 1.137 ton, een stijging van 1,5%, een bereik van een van de hoogste niveaus van de afgelopen jaren. Volgens deze internationale organisatie is de toename van de productiviteit te wijten aan de concentratie van coca in productieve enclaves, waar het planten en het verwerken van het blad wordt vergemakkelijkt.

In verschillende traditionele “hot spots” is de cocateelt afgenomen, maar de productie blijft bestaan in conflicterende grensgebieden, natuurreservaten en andere kwetsbare gebieden zonder een sterke institutionele aanwezigheid.

In het departement Caquetá is de oppervlakte van de cocateelt met 62% verminderd; Antioquia met 29%; Nariño met 12%; Bolivar met 7,5% en Putumayo met 5%. Opmerkelijke stijgingen waren in Norte de Santander waar 24,1% meer grondgebied werd getroffen door de cocateelt en in het departement Valle del Cauca is een stijging van 82% vastgesteld ten opzichte van 2018.

Bron :
Foto:radioondaazul.com