Colombia bespaarde maandag 14% energie

President Juan Manuel Santos meldde dinsdag dat het elektriciteitsverbruik van de Colombianen op maandag daalde met 14% en moedigde burgers aan om door te gaan met energie te besparen om rantsoenering van energie te voorkomen.

De Colombiaanse regering probeert met de campagne  “Apagar, paga” energie te besparen in het land door de Colombianen bewust spaarzaam om te gaan met elektriciteit. Het doel van deze campagne is om rantsoenering van energie te voorkomen. Als gevolg van de drastische daling van het waterpeil door het fenomeen El Niño kunnen waterkrachtcentrales niet op volle toeren draaien. Daarnaast draaien twee energiecentrales minimaal door twee ongevallen.

De president presenteerde de campagne op 8 maart met als doel dagelijks tussen de 5 en 10% energie te besparen om rantsoenering te voorkomen. Tot nu toe ligt de gemiddelde besparing per dag op 4.35%.

In al die dagen was het de Colombianen maar een maal gelukt (5,2% op 15 maart) om boven de 5% procent uit te komen. De uitzonderlijke uitschieter op maandag van 14% is te danken aan een feestdag. De meeste Colombianen waren die dag vrij van werk, waardoor bedrijven gesloten waren en minder energie verbruikten.

De president gaf toe, dat de vergelijking werd gemaakt tussen een feestelijke dag en een normale werkdag, maar dat de 14 procent de Colombianen niet overmoedig moet maken. “We mogen niet afwijken van het doel”, aldus de president.

Santos zei dat de regens die nu vallen van harte welkom zijn, maar nog niet voldoende zijn.

“Dus moeten we blijven sparen om bezuinigingen te voorkomen en om elke vorm van rantsoenering tegen te houden,” voegde hij eraan toe.