Colombia boven in Vuelta

De Colombiaan Winner Anacona (Lampre) heeft de negende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Zijn landgenoot Nairo Quintana (Movistar) is de nieuwe leider.

Na negen koersdagen in de Spaanse hitte staat er morgen een welgekomen rustdag op het programma in de Vuelta. Maar vandaag moest er wel nog gekoerst worden. In de 185 km tussen Carboneras de Guadazaón en Aramón Valdelinares moesten de renners over een lange heuvel van derde en eentje van tweede categorie, alvorens te beginnen aan de slotklim te beginnen. De beklimming naar Aramon was 8 km lang en kende een gemiddelde van 6.6%.

Met de rustdag in het achterhoofd begonnen de renners met een rotvaart aan de rit. Al snel zorgde een groep van 31 voor een afscheiding. Aan Belgische zijde waren Boonen, Zingle en Vansummeren vertegenwoordigd. Verder maakten onder andere Hesjedal, Cataldo, Arrendondo, Anacona en bergtrui Mas Bonet deel uit van de vlucht van de dag.

Slechts drie ploegen (FDJ, Saxo en Cannondale) waren niet vertegenwoordigd in de kopgroep en dus liet het peloton begaan. De voorsprong steeg al snel tot acht minuten en bleef lang hier rond schommelen. Onderweg bikkelde Mas Bonet en Cousin, de nummer twee van het klassement om de blauw-witte trui, om de bergpunten.

COLOMBIA BOVEN

Op de voorlaatste beklimming van de dag, de San Rafael, plaatste Anacona een aanval. De Colombiaan van Lampre was op 2’50” de best geplaatste in de kopgroep en deed een gooi naar de rode trui. In zijn queeste kreeg hij het gezelschap van de jonge Luxemburger Jungels en Moreno, een waakhond van Movistar.

Door het gewriemel in de afdaling van de San Rafael was het peloton genaderd tot een viertal minuten. De leiderstrui zou moeilijk worden en dus besloot Anacona om te mikken op de ritzege. Onder impuls van Moreno werd Jungels er vanaf gereden. Even later liet de Colombiaan de Spanjaard zelf achter.

In de gietende regen beet hij op zijn tanden en reed solo naar de overwinning. De Kazak Lutsenko, ex-wereldkampioen bij de beloften, werd tweede. Damiano Cunego nestelde zich op de derde stek.

Bij de klassementsmannen toonde Contador zich de beste. Hij sprong weg en sloeg een kloof. Aan de finish konden enkel Rodriguez en Quintana aansluiten. Die laatste pakt ook de leiderstrui over van ploegmaat Valverde. De Spanjaard kwam samen met Froome binnen op 23 seconden van Contador.

Dinsdag is er de tijdrit die het klassement ongetwijfeld opnieuw door mekaar zal schudden.