Colombia domineert op Holland Inline Cup

Zondag was het de laatste dag van de Holland Inline Cup op de spiksplinternieuwe piste van Heerde. Afgelopen weekend stonden skaters uit 15 landen op de baan met Colombia als grootste participant. Colombia is sterk vertegenwoordigd in de skeelerwereld en was ook in Nederland met ruim vijftig sporters aanwezig.

De internationale skaters hebben hun internationale wedstrijden op de gloednieuwe baan in Heerde niet kunnen voltooien. Met nog een afvallingskoers voor de boeg, werden de races zondagmiddag wegens aanhoudende regen afgebroken.

De finales van de 500 meter konden nog wel afgewerkt worden. Die waren nagenoeg een geheel Colombiaanse aangelegenheid. Enige weken geleden waren de Zuid-Amerikanen met een delegatie van ruim honderd skaters naar het oude continent gereisd om in de wedstrijdenreeks om de Europa Cup wedstrijdritme op te doen en veel prijzen te pakken.

Andres Jimenez Torres en Andrea Hurtado hebben de 500 meter in Heerde gewonnen. De afstand werd gedomineerd door de Colombianen. Bij de senioren dames bestond de hele finale zelfs uit landgenoten.

De finale bij de heren was spectaculair. De Franse broers De Souza namen het op tegen Torres en Camilo Pérez. Ondanks de kopstart van Darren de Souza wisten de twee Zuid-Amerikanen af te rekenen met de twee Fransen.

De dames senioren maakten er een clubwedstrijdje van. Waar ze in de voorrondes meedogenloos met de concurrentie afrekenden, maakten ze elkaar in de finale het leven niet moeilijk. Winnares werd Andrea Hurtado, maar dat had net zo goed iemand anders kunnen zijn. Andrea Segura werd tweede, Yesenia Escobar Ramirez werd derde.

De Nederlandse deelnemer Michel Mulder gaf een mooi antwoord op het overweldigend Colombia : “Wat wij met schaatsen zijn in Nederland, is Colombia in het verdubbelde bij het skeeleren. Ze pakken bijna alle medailles op een WK.”

Colombia sloot de Holland Inline Cup af met maar liefst 9 gouden, 11 zilveren en 8 bronzen medailles. Van de 15 deelnemende landen staat Colombia ver bovenaan gevolgd door Italië met 2 gouden medailles en als derde Frankrijk met 1 gouden en zilveren medaille.