Colombia eist uitleg Venezuela over militaire toestellen in luchtruim

Het Colombiaanse ministerie van Defensie wil uitleg van Venezuela over twee militaire vliegtuigen die zaterdagavond door het Colombiaanse luchtruim zijn gevlogen. De toestellen vlogen boven de noordelijke provincie Guajira zo’n 2,9 kilometer het land in, om na een rondje boven een legerbasis weer terug te keren, heeft de Colombiaanse regering laten weten in een verklaring.

Tussen de twee landen is een diplomatieke rel ontstaan nadat president Nicolás Maduro vorige maand een aantal grote grensposten dichtgooide en 1.300 Colombianen uitzette. De socialistische regering van de Venezolaanse president Maduro beschuldigt de Colombianen in de grensstreek van de economische misère in zijn land. Maduro noemde smokkel en paramilitaire activiteiten door Colombianen in het grensgebied als oorzaak van de hyperinflatie en de schaarste aan allerlei levensmiddelen in Venezuela.

‘Revolutie mislukt’
In sommige gevallen werden mensen gedwongen hun huis te verlaten en rivieren over te steken met al hun eigendommen op hun rug. Volgens tellingen van de Verenigde Naties hebben 16.000 Colombianen inmiddels het buurland verlaten.

De presidenten riepen de ambassadeurs uit elkaars landen terug, De Colombiaanse president Juan Manuel Santos, van de conservatieve Sociale Partij van Nationale Eenheid, beschuldigde collega-president Maduro van “totaal onacceptabele praktijken”. Hij heeft ook gezegd dat de socialistische revolutie in Venezuela is mislukt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen kwamen zaterdag bijeen in Ecuador om de ruzie bij te leggen, meldt persbureau Reuters. Of daar iets is uitgekomen, is niet bekend. Venezuela heeft vrijdag de gedeeltelijke sluiting van de grenzen verlengd en heeft drieduizend extra militairen naar het gebied gestuurd. (bron: nrc.nl)