Colombia en Ecuador sluiten akkoord over gezamenlijk plan tegen georganiseerde misdaad aan grens

De strijdkrachten van Colombia en Ecuador hebben woensdag een overeenkomst ondertekend voor de uitvoering van een plan om de drugshandel en de georganiseerde misdaad aan hun gemeenschappelijke grens aan te pakken, aldus de autoriteiten van beide landen.

Colombia en Ecuador delen een grens van ongeveer 586 kilometer waar criminele bendes en illegale gewapende groepen zich bezighouden met smokkel en drugshandel.

Het grensbeschermingsplan zal operaties uitvoeren op operationeel, tactisch en strategisch niveau tussen operationele eenheden, alsmede besluiten die moeten worden goedgekeurd door de ministers van Defensie van beide landen, zei het gezamenlijke commando van de Ecuadoraanse strijdkrachten in een verklaring.

“De inspanningen die momenteel onder onze verantwoordelijkheid vallen om drugshandel, milieudelicten, smokkel en andere gebieden uit te roeien, zullen niet afnemen”, zei generaal Helder Giraldo, de algemene commandant van het Colombiaanse leger, in een andere verklaring.

De regering van de Colombiaanse president Gustavo Petro riep in november de landen waarmee het land een grens deelt op om samen te werken aan een militair offensief tegen illegale gewapende groeperingen.

Naast Ecuador grenst Colombia aan Brazilië, Venezuela, Peru en Panama.

In de grensgebieden van Colombia worden volgens veiligheidsbronnen op grote schaal coca verbouwd, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne, er zijn drugslaboratoria en illegale olieraffinaderijen, en illegale gewapende groepen die banden hebben met Mexicaanse drugskartels.

Bron :
Foto:twitter:@FuerzasMilCol