Colombia en FARC bereiken akkoord over demobilisatieplan

De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben nog een stap dichterbij gemaakt richting het vredesakkoord dat een einde moet maken aan een halve eeuw van conflict. Beide partijen zijn het eens geworden over het VN beveiligingsprotocol, een tijdschema en andere details voor de ontwapening van de 9000 geschatte guerrilla’s.

De aankondiging kwam nadat de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en de regering van president Juan Manuel Santos in juni een historisch akkoord hadden ondertekenen over een staakt-het-vuren en de opzet van een ontwapening.

In de overeenkomst staat dat FARC-troepen op 26 locaties in het land zich verzamelen en hun wapens binnen zes maanden inleveren.

De FARC zullen alle wapens binnen 180 dagen uit handen geven en overdragen aan de Verenigde Naties,” zei Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar voor de Colombiaanse overheid, aan de pers in Havana.

Het akkoord meldt ook dat 50 FARC-leden vrij zijn om het proces landelijk te monitoren en nog eens 10 leden in elk van de 26 locaties. Volgens de overeenkomst, heeft de Verenigde Naties het laatste woord over eventuele geschillen.

Het akkoord over de demobilisatie brengt het vredesakkoord nog een stap dichterbij, dat een eind moet maken aan een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika van de afgelopen decennia. In vijftig jaar kwamen bij de strijd tussen de guerrillabeweging FARC en het Colombiaanse leger meer dan 220.000 mensen om.