Colombia en Peru ondertekenen akkoord om de Amazone te beschermen

“Samen met Peru en Brazilië hebben we gewerkt aan een regionaal programma om de Amazone te beschermen”, zei gastheer Juan Manuel Santos met zijn Peruaanse collega Ollanta Humala.

“Het is de eerste keer dat we een programma hebben met een geïntegreerde aanpak voor de bescherming van het ecosysteem van de Amazone,” zei Santos.

Het programma, dat gepresenteerd zal worden tijdens de komende conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (cop21) in Parijs, zal trachten bescherming te bieden aan de biodiversiteit van dit uitgestrekte Zuid-Amerikaans gebied, met beleid op duurzaam landgebruik en beheer van beschermde gebieden.
Van de 600 miljoen dollar, zal 113 dollar uit het fonds komen van The Global Environment Facility (GEF) , een internationale organisatie die milieu- en klimaatprojecten financiert.

Santos en zijn Braziliaanse collega, Dilma Rousseff, hadden in september al besproken om op de top cop21 met een gemeenschappelijke agenda op milieugebied te komen.

Het bezoek van de Peruaanse president Ollanta Humala van afgelopen vrijdag telt de tiende keer dat Peru en Colombia binationale zaken bespreken sinds februari 2014.

In Medellin, nam Humala de gelegenheid om zijn steun te betuigen aan het vredesproces tussen de regering van Juan Manuel Santos en de guerrilla-groep FARC.

“Ik wil de vrede in Colombia verwelkomen, die van fundamenteel belang is. Soms vergeten de mensen die genieten van vrede het te waarderen, totdat ze het missen”, aldus Humala.

Colombia en Peru delen een grens van 1600 km in de Amazone.

Het Amazonewoud, voornamelijk in het Braziliaanse grondgebied, lijdt de plaag van de illegale houtkap in afgelegen en onbereikbare gebieden. Brazilië heeft dit jaar haar toezegging gedaan om in 2030 12 miljoen hectare bos te herstellen en de illegale houtkap te elimineren in de Amazone.