Ontbossing in Amazonegebied van Colombia daalt in 2023, maar stijgt in 2024

Ontbossing in het Amazonegebied van Colombia wordt voorspeld te zijn afgenomen met 25% tot 35% in 2023, zo verklaarde minister van Milieu Susana Muhamad op maandag. Tegelijkertijd waarschuwde ze dat er bewijs is dat de vernietiging tot nu toe in 2024 is toegenomen.

Colombia is een van ’s werelds meest biodiverse landen, met duizenden planten- en diersoorten die hun thuis vinden in de ecosystemen van het land. Desondanks verliest het, net als elders in de regio, elk jaar grote delen van het bos aan ontbossing.

Hoewel de ontbossing in Colombia in 2022 met ongeveer 29% is afgenomen – de meest recente beschikbare cijfers – betekent dit nog steeds dat er zo’n 1.235 vierkante kilometer (477 vierkante mijl) bos is verdwenen in het hele land.

Het grootste deel van de ontbossing in Colombia vindt plaats in het Amazonegebied.

Echter, hoewel wordt verwacht dat de ontbossing in 2023 is afgenomen, is de vernietiging in het hele Amazonegebied van het land in het eerste kwartaal van 2024 met 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het ministerie van Milieu.

De situatie voor de bossen van het land verslechtert door het sterke El Niño-weerverschijnsel, dat heeft geleid tot drogere en hetere omstandigheden, resulterend in droogtes en branden in heel Colombia.

Tegelijkertijd zet het conflict met illegale gewapende groepen milieuleiders onder druk en belemmert het de functionarissen van het Nationaal Milieusysteem bij hun essentiële werk, aldus het ministerie.

Colombia behoort tot ’s werelds dodelijkste landen voor milieuactivisten, waar tientallen activisten elk jaar worden gedood vanwege hun inspanningen, volgens de belangenorganisatie Global Witness.

“De psychologische druk die gewapende groepen uitoefenen op gemeenschappen is verschrikkelijk,” zei Muhamad in de verklaring. “De natuur wordt in het midden van het conflict geplaatst.”

Bron :
Foto:Al Lambe