Colombia en Venezuela openen op 15 december de Tiendas-brug

Op 15 december openen Venezuela en Colombia de internationale brug Tienditas, die de twee landen met elkaar verbindt, iets wat sinds 2015 niet meer is gebeurd, aldus diplomatieke bronnen.

“Op 15 december zal de Tienditas-brug worden geopend, nadat de Venezolaanse regering de infrastructuur voor de activering ervan heeft voltooid”, aldus de ambassadeur van Colombia in Venezuela, Armando Benedetti.

Volgens de diplomaat blijft de regering van Gustavo Petro met deze opening “de economische en sociale integratie bevorderen” met Venezuela, na het herstel van de diplomatieke betrekkingen in augustus 2022.

Bronnen bij de Colombiaanse ambassade verklaarden aan de pers dat op 15 december een “geleidelijk” proces voor de doorvoer van voertuigen zal beginnen, een proces dat op 26 september begon met de opening van de grens bij de Simón Bolívar-brug voor het doorlaten van vrachtwagens, hoewel de autoriteiten aan beide zijden het gebrek aan vooruitgang in deze kwestie hebben erkend.

De Tienditas-brug, die de Venezolaanse deelstaat Táchira verbindt met het Colombiaanse departement Norte de Santander, is de breedste (42 meter) van de drie binationale structuren in dit grensgebied, en de op één na langste, met 280 meter.

Petro en zijn Venezolaanse tegenhanger, Nicolás Maduro, herstelden de betrekkingen zodra Petro aan de macht kwam, op 7 augustus 2022, en hebben sindsdien de opening van de grens versneld, ten gunste van de duizenden mensen die dagelijks tussen beide landen reizen.

De oversteek van het ene land naar het andere gebeurt echter nog steeds uitsluitend te voet, ondanks de verschillende bruggen en wegen die tot 2015 vol stonden met particuliere voertuigen en openbaar vervoer.

Bron :
foto:pressfrom