Colombia en Venezuela roepen op tot samenwerking om Amazonegebied te redden

De presidenten van Colombia en Venezuela hebben dinsdag tijdens de COP27-klimaattop een oproep gedaan voor een breed opgezette alliantie om het Amazonegebied, het grootste tropische woud ter wereld, te beschermen.

“Wij zijn vastbesloten het Amazonewoud nieuw leven in te blazen … om de mensheid een belangrijke kans te bieden in de strijd tegen klimaatverandering”, zei de Colombiaanse president Gustavo Petro op de VN-top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

“Als wij, in Zuid-Amerika, een verantwoordelijkheid dragen, dan is het om de vernietiging van het Amazonegebied te stoppen en een gecoördineerd herstelproces op gang te brengen”, zei de Venezolaanse president Nicolas Maduro naast Petro en de Surinaamse president Chan Santokhi.

De sleutel tot een dergelijk herstelplan is de Braziliaanse Luiz Inacio Lula da Silva, die op 1 januari president wordt en naar verwachting volgende week COP27 zal bijwonen.

De deelname van Brazilië aan een dergelijke geplande alliantie zou “absoluut strategisch” zijn, aldus Petro.

Lula staat voor een enorme uitdaging om de ontbossing van het Amazonegebied af te remmen.

Petro, de architect van de voorgestelde nieuwe alliantie, heeft de VS opgeroepen om mee te werken, omdat zij “het land zijn dat het meest vervuilt” in de regio, terwijl Zuid-Amerika “de spons is die de meeste koolstofdioxide absorbeert op het continent”.

Hij pleitte voor “de opening van een fonds” dat wordt gevoed door “de bijdrage van particuliere bedrijven en wereldnaties”.

Petro had een dag eerder aangekondigd dat zijn land de komende twee decennia jaarlijks 200 miljoen dollar opzij wil zetten om het Amazonegebied te beschermen.

Hij drong aan op solidariteit van internationale organisaties, op een moment dat de COP de kwestie van compensatie voor de gevolgen van klimaatverandering op de agenda heeft gezet.

“Een van de onderwerpen waarover wij, Afrika en een deel van Azië het eens zouden kunnen worden, is [een mechanisme voor] kwijtschelding van [nationale] schulden als middel om maatregelen tegen klimaatverandering te financieren”, aldus Petro.

Het IMF zou “een rol moeten spelen” in de samenwerking met ontwikkelingslanden op dit gebied, voegde hij eraan toe.

Het is echter een uitdaging om ervoor te zorgen dat de ideeën worden uitgevoerd.

“De politieke boodschap is heel belangrijk, maar de vraag is hoe deze intenties zullen worden uitgevoerd”, zei Harol Rincon Ipuchima, een vertegenwoordiger van de inheemse bevolking in Colombia.

Bron :
Foto:elespectador.com