Colombia exporteert voor het eerst ananas naar Canada

Volgens het Colombiaanse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling is vandaag, 16 september, de sleutel tot de opening van de Canadese markt met een eerste zending van 19.000 kilo ananas, die vanuit La Gloria (departement Cesar) naar dit Noord-Amerikaanse land zal vertrekken.

“We blijven nieuwe wegen inslaan en de internationale markten veroveren met deze nieuwe ananasexport naar Canada. In de loop van dit jaar zijn we erin geslaagd om meer dan 2.000 ton van dit fruit vanuit Colombia naar 10 landen te sturen. Bovendien zijn we met de bijeenkomsten tussen de bedrijven en de regionale autoriteiten vastbesloten om de regio als exportcluster te consolideren”, aldus minister Rodolfo Zea in een persbericht.

Het ministerie zei ook dat Santander, Meta en Valle del Cauca 65% van de totale beplante oppervlakte vertegenwoordigen met respectievelijk 37%, 18% en 10%. Ook de grootste productie is geconcentreerd in deze departementen, waarbij Santander de eerste producent is met een aandeel van 43%, gevolgd door Valle del Cauca met 14% en Meta met 12%.

Voor Colombia ligt de markt in Canada open. Colombia heeft namelijk een vrijhandelsovereenkomst met dit land sinds 15 augustus 2011, de dag dat deze in werking trad na ondertekening in 2008. Canada is niet het enige land waar de Colombiaanse ananas te vinden is. Onder andere Argentinië, Polen, Slovenië, Nederland, België en Italië zijn al gebieden waar de Colombiaanse ananas arriveert.

Bron :
Foto:Matthias Böckel