Colombia gaat stierenvechten verbieden

In Colombia heeft een grote meerderheid in het parlement gestemd voor een verbod op stierenvechten, vanaf 2027. Het voorstel van de groene partij in het parlement kreeg 93 stemmen voor en twee tegen.

Colombia is dinsdag een stap dichter bij een verbod op het stierenvechten gekomen toen het lagerhuis van het Congres met 93-2 stemde voor een verbod vanaf 2027.

De stap komt na jaren lobbyen van dierenrechtengroeperingen in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en in Portugal en Spanje, waar de sport in zijn moderne vorm is ontstaan.

Degenen die voor een verbod pleiten, stellen dat het stierenvechten geen culturele traditie is, maar eerder een overblijfsel van het kolonialisme en een wrede vorm van marteling.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het bureau van president Gustavo Petro, waar hij het naar verwachting zal ondertekenen.

Op het sociale mediaplatform X prees Petro de wetgevers voor het duidelijk maken dat de dood geen spektakel is. „Gefeliciteerd aan iedereen die ervoor heeft gezorgd dat de dood niet langer een show is”.

Colombia sluit zich aan bij Argentinië, Brazilië, Chili, Guatemala en Uruguay wanneer het verbod van kracht wordt.

Ondanks een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2018, waarin het stierenvechten werd erkend als onderdeel van de culturele traditie van het land, hebben steden als Bogota en Medellin beperkingen ingesteld om het verwonden van dieren te verbieden. De sport blijft echter populair in de steden Cali en Manizales.

Momenteel vinden er nog stierengevechten plaats in Ecuador, Frankrijk, Mexico, Peru, Portugal, Spanje en Venezuela.

Het stierenvechten in Colombia wordt de komende drie jaar stap voor stap afgebouwd. In die periode kunnen stierenvechters zich laten omscholen. Ook krijgen de arena’s waar de gevechten plaatsvinden een andere functie.

Bron :
Foto:Pixabay