Volgens de voorzitter van Fedecafé, de Nationale Federatie van Koffietelers, heeft de crisis ertoe geleid dat veel investeerders op het platteland naar andere gewassen zijn overgegaan.
In een dialoog met 6AM Hoy por Hoy van Caracol Radio, vertelde Roberto Vélez, manager van Fedecafé, dat de lage internationale koffieprijzen er voor zorgen dat de koffieboeren naar andere gewassen overstappen.
“In drie jaar tijd hebben we ongeveer 40.000 hectare koffie verloren, we hadden 924.000 hectare. Dit is een weerspiegeling van de crisis die het land doormaakt. De koffietelers moeten op zoek naar mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien,” zei Vélez.
500.000 gezinnen zetten zich in voor de koffieteelt en ook de klimaatverandering is een factor die van invloed is op deze sector in Colombia.
“Om klimatologische redenen is het niet langer rendabel om koffie te verbouwen. Voor de Nationale Federatie van Koffietelers is dit al een economische crisis en wordt het uiteindelijk een humanitaire crisis,” aldus Vélez.
De interne prijs die koffieproducenten in Colombia momenteel ontvangen voor elke 125 kilo lading bedraagt 688.000 peso’s (209 dollar), wat de productiekosten niet dekt die geraamd worden op 780.000 peso’s (237 dollar).