Colombia heeft gestemd: Gustavo Petro en Ivan Duque presidentskandidaten

Zondag heeft de Colombiaanse bevolking gestemd voor de parlementsverkiezingen. Ongeveer 36 miljoen Colombianen konden hun stem laten horen en kiezen voor 166 parlementsleden en 102 senatoren. De grote winnaars uit de eerste resultaten lijken partido centro democrático (19) en partido cambio radical (16) te zijn.

Zoals het er nu naar uit ziet zal op 27 mei tijdens de presidentsverkiezingen de rechtse kandidaat Ivan Duque het opnemen tegen de linkse kandidaat Gustavo Petro. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Colombiaanse kiesautoriteit.

Het Colombiaanse volk verkoos niet alleen een nieuw parlement, maar moesten ook een stem uitbrengen voor wie de presidentskandidaten zullen zijn van de twee grootste politieke blokken. In de laatste resultaten heeft Gustavo Petro de meeste stemmen gekregen, 84,69 % gevolgd door Ivan Duque met 67,72 %. Voormalige burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, heeft de meeste stemmen in het linkse blok en zal tijdens de presidentsverkiezingen opnemen tegen Ivan Duque, van de centrumrechtse partij Centro Democrático van ex-president Álvaro Uribe. Hij had de meeste stemmen in het rechtse blok gevolgd door Martha Lucía Ramírez en Alejandro Ordoñez.

Het rechtse blok Gran consulta por Colombia staat kritisch tegenover het vredesakkoord dat in 2016 is bereikt met de linkse guerrillabeweging FARC. Gustavo Petro daarentegen is een voorstander van het akkoord.