Colombia in de prijzen tijdens filmfestival Cannes

Een ongekende prestatie van de Colombiaanse filmindustrie, de film “La Tierra y la sombra” van César Acevedo kreeg tijdens de awarduitreikingen van het filmfestival in Cannes een Camera d’Or voor Best First Feature Film. De succesvolle deelname van Colombia tijdens het festival omvatte ook nog een award voor Ciro Guerra’s zwart-witfilm “El abrazo de la serpiente”.

Zondag sloot het internationale filmfestival van Cannes af met de uitreiking van de gouden palm. De grootste onderscheiding, de Gouden Palm, was voor de Franse film “Dheepan” van regisseur Jacques Audiard. De Camera d’Or, de prijs voor de beste debuutfilm, ging naar de Colombiaanse film “La Tierra Y La Sombra”, geregisseerd door scenarioschrijver César Acevedo uit Cali. Naast de gouden camera kreeg de film ook nog The Visionary Award and the SACD Award.

De film gaat over een oude boer die terugkeert naar zijn familie die hij 17 jaar geleden heeft verlaten.  Acevedo schoot de film tussen de suikerplantages van zijn geboortestreek Valle del Cauca. César Acevedo droeg zijn award op aan de Colombiaanse boeren. “Zij zijn de echte helden in ons land”, aldus Acevedo.

Vier Colombiaanse films gingen in première in Cannes waarvan ook de film “El abrazo de la serpiente” in de prijzen viel. Vrijdag kreeg de film van regisseur Ciro Guerra de “Art Cinema Award” tijdens de 47th Directors’ Fortnight.