Colombia in top 10 van landen met hoogste mate van ontbossing

Colombia staat in de top tien van de landen die het meeste oerwoud hebben verloren volgens het laatste rapport van Global Forest Watch.

Volgens het rapport van Global Forest Watch heeft Colombia in 2019 115.000 hectare aan bos verloren. In vergelijking met het jaar daarvoor is er wel een aanzienlijke afname van het verlies aan oerwoud. Waar Colombia in 2018 nog op de vierde plaats stond met 176.977 verloren bos, staat het nu op een zevende positie.

“Het verlies van bossen in Colombia nam snel toe na een vredesakkoord tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016, dat een einde maakte aan het gewelddadige conflict, maar ook leidde tot een machtsvacuüm in de eerder bezette gebieden in het Amazonegebied”, aldus het rapport. Daarnaast meldt het rapport ook: “Ondanks de afname is de strijd van Colombia om de ontbossing terug te dringen nog lang niet voorbij.”

Uit het rapport blijkt dat Brazilië alleen al meer dan een derde van alle verliezen van het oerwoud in de wereld voor zijn rekening neemt. Het land staat daarom niet voor niks bovenaan in de top 10, met een verlies van 1,3 miljoen hectare. Congo en Indonesië volgen op plaatsen twee en drie, met respectievelijk 475.000 en 324.000 hectare bosverlies.

Wereldwijd is vorig jaar bijna 12 miljoen hectare aan oerwoud omgehakt of verbrand. Omgerekend verdwijnt er elke zes seconden een voetbalveld van deze belangrijke bossen.

Global Forest Watch is een initiatief van het World Resources Institute (WRI) en houdt de ontwikkeling van bossen al sinds 2014 wereldwijd in de gaten.

Bron :
Foto:fcds.org.co