Colombia in top 20 van duurzame energie

Colombia staat in de top 20 van de landen die het meest gebruik maken van duurzame energie. Colombia beslaat de zestiende positie op de Energy Sustainability Index 2014 en staat bovenaan de lijst van Latijns-Amerika.

De Energy Sustainability Index is een jaarlijkse ranking van de World Energy Council (WEC) die 129 landen beoordeelt op hun vermogen met het energietrilemma om te gaan. Het energietrilemma is de wisselwerking tussen drie concurrerende dimensies: betrouwbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.

Wat betreft de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de energievoorziening voor de gehele bevolking valt er voor Colombia nog veel te realiseren. Colombia staat op het onderdeel Energy Equity, toegankelijkheid en betaalbaarheid van energie op nummer 63.

Colombia heeft haar zestiende positie op de wereldranglijst verdiend aan een zeer hoge score op de andere twee onderdelen van het energietrilemma; betrouwbaarheid en duurzaamheid.

In beide onderdelen beslaat Colombia een top 5 positie. Het onderdeel Energie Security wordt bedoelt het effectieve beheer van de primaire energievoorziening van binnenlandse en externe bronnen, de betrouwbaarheid van de energie-infrastructuur, en het vermogen van de deelnemende energiebedrijven om aan de huidige en toekomstige vraag te kunnen voldoen.

Op het onderdeel duurzaamheid staat Colombia op nummer 4. Geografisch gezien is Colombia een ideale plek voor het gebruik van energie uit waterkracht. Op dit moment beschikt Colombia over vier waterkrachtcentrales. In januari is de vierde waterkrachtcentrale onlangs in werking gesteld die ongeveer 10% levert van de jaarlijkse energiebehoefte van het land. In juli zal nog een waterkrachtcentrale gelegen aan de rivier de Magdalena operationeel zijn.
Deze waterkrachtcentrale genaamd El Quimbo kan het land voorzien van 5% van de jaarlijkse energiebehoefte.

EnergySustainabilityIndex2014