Colombia is gestopt met het ondertekenen van contracten voor de exploratie van steenkool, olie en gas

In zijn toespraak op de COP28 in Dubai zei president Gustavo Petro dat Colombia heeft voorgesteld om de klimaatcrisis te overwinnen door middel van multilateralisme en internationaal recht en in het verlengde daarvan vooruitgang te boeken in de energietransitie.

“Colombia heeft voorgesteld om het mondiale financiële systeem te herstructureren, staatsschulden in te ruilen voor speciale trekkingsrechten om plannen te financieren voor de beperking van en aanpassing aan de klimaatcrisis, en de Verenigde Naties te versterken en te hervormen”, zei hij.

Op het internationale toneel voegde het staatshoofd eraan toe dat Colombia “is gestopt met het ondertekenen van contracten voor kolen-, olie- en gasexploratie. Colombia heeft de benzinesubsidie ontmanteld en we werken aan een wereldwijd verbod op fracking. Colombia heeft bereikt dat 70% van zijn energiematrix schoon is”.

In dezelfde geest benadrukte Petro dat het land met eigen middelen heeft bijgedragen aan het terugdringen van de ontbossing van het Amazonewoud met 70%.

“Vandaag de dag wordt er 19% meer CO2 uitgestoten in de wereld, dat wil zeggen dat de rijkste sectoren van de mensheid hun koolstofverbruik en dus CO2-uitstoot hebben verdubbeld sinds de COP van Parijs,” voegde hij eraan toe.

Voor de president is fossiele energie van fundamenteel belang geweest voor de enorme groei van de arbeidsproductiviteit en dus “van de winsten van de rijkste mensen op deze planeet”.

Bijna vier minuten lang voegde het staatshoofd eraan toe dat de consumptie van het rijkste deel van de mensheid op aarde, die gebaseerd is op koolstof, “een consumptie is die gebaseerd is op de dood van anderen”.

Tot slot zei Petro dat “aan de andere kant de overdracht van rijkdom van het noorden naar het zuiden om bevolkingen die geen CO2 uitstoten aan te passen aan de steeds dodelijker wordende gevolgen van een op hol geslagen klimaat, wordt gezien als iets abnormaals en vreemds aan de markt”.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co/