Colombia heeft tussen januari en juli van dit jaar 23.000 hectare aan cocaplanten uitgeroeid. Minister van Defensie benadrukte dat het offensief tegen Clan del Golfo heeft geresulteerd in het verlies van meer dan de helft van zijn leden in een tijdbestek van vijf jaar.
Dit jaar heeft Colombia tot nu 23.000 hectare aan illegale gewassen uitgeroeid en probeert aan het einde van het jaar te voldoen aan door de regering ingestelde doel van 50.000 hectare.
In een verklaring benadrukte Minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, dat de operaties gericht zijn op het reduceren van cocagewassen door de planten met kracht uit te roeien.
Volgens de gegevens van United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) bereikte het illegale gewas in 2016 een oppervlakte van 146.000 hectare, dat is terug naar het niveau van 2001. Mogelijke oorzaken hiervan zijn het stopzetten van het besproeien van de gewassen met “kankerverwekkende” gifstoffen en een intensievere cocateelt door de boeren, omdat zij weten dat ze binnenkort een subsidie voor alternatieve gewassen krijgen.
Villegas zei: “Het offensief tegen Clan del Golfo, de grootste criminele bende in het land en van origine een paramilitaire groepering, heeft geleid tot het verlies van meer dan de helft van zijn leden in de afgelopen vijf jaar”.
Het hoofd van de defensie zei dat operatie “Agamenón II”, gelanceerd tegen Clan del Golfo, het doel heeft de clan volledig te ontbinden, die ontstond in 2006 na de demobilisatie van de paramilitaire groepering Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).
“Vandaag de dag bestaat deze georganiseerde misdaad, het is gevaarlijk, maar aan de ene kant heeft het niet de mogelijkheid om de staat te intimideren of een gevaar voor onze democratie te zijn”, aldus Villegas.