Colombia keert terug naar UNASUR na 5 jaar afwezigheid

In een verklaring bevestigde het Colombiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat het land officieel is teruggekeerd naar de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), na bijna vijf jaar afwezigheid.

Tijdens de eerste vergadering van de Raad van Afgevaardigden, die deze dinsdag plaatsvond, bevestigde Colombia opnieuw zijn bereidheid om in deze nieuwe fase van actieve deelname aan het regionale integratieproces te stappen. Tijdens de vergadering wisselden de landen van gedachten over het toekomstige pad in het kader van het Zuid-Amerikaanse integratiemechanisme.

“Het besluit beantwoordt aan de inzet van het land voor regionale eenheid en volgt op de oproep van president Gustavo Petro om de banden van samenwerking in Zuid-Amerika te versterken,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De terugkeer van deze natie, voegde hij eraan toe, is een mijlpaal in zijn beleid voor regionale integratie door te pleiten voor de reactivering van het blok en toont de bereidheid van het land om hand in hand samen te werken met andere lidstaten om de gemeenschappelijke uitdagingen en kansen in het gebied aan te pakken.

De Raad, die bestaat uit vertegenwoordigers van elke lidstaat, zal periodiek bijeenkomen om de Zuid-Amerikaanse integratieagenda vooruit te helpen; Colombia wil, door opnieuw lid te worden van UNASUR, actief bijdragen aan de opbouw van een toekomst van samenwerking en duurzame ontwikkeling in de regio, aldus de minister.

Voormalige president Duque had eind 2018 officieel aangekondigd dat Colombia zich terug trekt uit de UNASUR. De reden voor vertrek volgens Duque was vanwege de “stilte en lakse houding” van de intergouvernementele organisatie met betrekking tot de “brutale daden van de dictatuur in Venezuela“. “UNASUR heeft als een instituut nooit een van de misbruiken veroordeeld van de regering van president Nicolas Maduro“, zei Duque toen.

UNASUR werd in 2008 opgericht in Brasilia (Brazilië) om regionale politieke, sociale en economische integratie te bevorderen en tegenwerking te bieden tegen de invloed van de Verenigde Staten. De Venezolaanse crisis en het feit dat de UNASUR niet of nauwelijks heeft ingegrepen, hebben sommige leden van de regio er echter toe aangezet hun besluit om deel uit te maken van dit orgaan te heroverwegen. Colombia had zijn lidmaatschap in april van 2018 al samen met Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Peru voor onbepaalde duur opgeschort. Colombia was het eerste land dat daadwerkelijk uit de UNASUR stapt. Daarnaast werd de organisatie begin 2017 vrijwel verlamd door het einde van het ambtstermijn van secretaris-generaal Ernesto Samper (voormalig Colombiaanse president) en het onvermogen van de lidstaten om overeenstemming te bereiken over zijn opvolger.

Bron :
Foto:wikimedia.org