Colombia naar Den Haag voor uitleg akkoord met FARC

De Colombiaanse minister María Ángela Holguín van Buitenlandse Zaken gaat maandag naar Den Haag om bij het Internationaal Strafhof (ICC) tekst en uitleg te geven over het deelakkoord met de FARC. Colombia wil het hof ervan overtuigen dat het voldoet aan de internationale standaarden.

Naast Holguín zal ook voormalig magistraat José Cepeda van het Constitutioneel Hof aanwezig zijn. Holguín en Cepeda zullen met Fatou Bensouda spreken , de aanklager van het ICC.

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC maakten donderdag in Havana bekend een deelakkoord te hebben bereikt. De twee zijn het eens geworden over onder meer landhervorming, een waarheidscommissie en voor de slachtoffers van de burgeroorlog een schadevergoeding. Ook wordt er voor FARC-strijders die een misdaad hebben gepleegd een tribunaal opgezet om ze te berechten. FARC-rebellen die geen misdaad hebben gepleegd krijgen amnestie. Het is de bedoeling dat er voor 23 maart 2016 een definitief vredesakkoord ligt. De bevolking mag er zich in een referendum over uitspreken.

Holguín is ook in Den Haag aanwezig bij een hoorzitting over een langdurig conflict met Nicaragua over territoriale wateren. Nicaragua heeft klachten neergelegd bij het ICC over de maritieme grenzen rondom een eilandengroep dat 220 kilometer van de Nicaraguaanse kust ligt, maar eigendom is van Colombia.