Colombia onderschepte in 2022 recordhoeveelheid cocaïne

Colombia heeft in 2022 meer cocaïne in beslag genomen dan in enig ander recordjaar, meldde het Colombiaanse ministerie van Defensie zaterdag.

Veiligheidstroepen namen vorig jaar 671 ton cocaïne in beslag, de grootste hoeveelheid die ooit in het land is onderschept.

In 2021 werd een kleine 2 ton minder cocaïne in beslag genomen, de jaren ervoor ging het om 505 ton (2020) en 428 ton (2019). In een statement van het ministerie noemt defensieminister Ivan Velasquez het noodzakelijk dat de cocaïnehandel wordt aangepakt, omdat het geld dat daarmee gemoeid is leidt tot rampspoed in het land.

“Het is noodzakelijk om de illegale inkomsten uit de drugshandel, die ons land kwaad doen, te bestrijden,” zei de minister. Hij loofde de autoriteiten voor de “geweldige resultaten”.

Uit de gegevens bleek dat in de provincies Narino, Bolivar en Valle del Cauca vorig jaar de meeste inbeslagnames plaatsvonden.

De cocaïneproductie en -handel worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van het gewapende conflict in Colombia, dat meer dan 450.000 doden en miljoenen ontheemden heeft geëist.

De guerrillagroep Nationaal Bevrijdingsleger, dissidenten van de rebellengroep FARC en criminele bendes van voormalige rechtse paramilitairen zijn volgens de Colombiaanse autoriteiten allemaal betrokken bij de drugshandel.

Bron :
Foto:semana.com