Colombia heeft zich aangesloten bij de lange lijst van Latijns-Amerikaanse landen die zich hebben aangesloten bij China’s belangrijkste infrastructuurinitiatief. De stap komt na een top in Beijing van leiders uit de regio.
Colombia heeft een overeenkomst getekend waardoor het land deel gaat uitmaken van het door de Chinese president Xi Jinping ondertekende Belt and Road Initiative (BRI), aldus de Chinese staatsmedia op woensdag.
De overeenkomst, ook bekend onder de naam “Nieuwe Zijderoute”, kwam na een bilaterale ontmoeting tussen Xi en de Colombiaanse president Gustavo Petro die volgde op een door China georganiseerde top van Latijns-Amerikaanse en Caribische leiders in Beijing.
Twee derde van de Latijns-Amerikaanse landen heeft zich al aangesloten bij het infrastructuurinitiatief, dat tot doel heeft Peking wereldwijde politieke en economische invloed te geven in ruil voor Chinese investeringen in infrastructuur en andere grootschalige projecten.
Latijns-Amerika is een belangrijk strijdtoneel geworden nu Washington en Peking strijden om wereldwijde invloed.
Xi drong er bij de landen op aan “de gelegenheid van Colombia’s formele toetreding tot de hoogwaardige Belt and Road Initiative-familie aan te grijpen om de kwaliteit van de samenwerking te verbeteren”, aldus het staatspersbureau Xinhua.
Chinese staatsmedia citeerden Xi ook, die tijdens de ontmoeting van de twee zei dat China “klaar was om meer Colombiaanse producten van hoge kwaliteit te importeren”.
Petro schreef op het socialemediaplatform X, dat “de geschiedenis van onze buitenlandse betrekkingen verandert”.
“Vanaf nu zal Colombia met de hele wereld omgaan op basis van gelijkheid en vrijheid”, schreef Petro.
Xi gebruikte het China-CELAC Forum dinsdag om China af te schilderen als een bastion van de multilaterale orde, terwijl de Amerikaanse president Donald Trump de wereldmarkten blijft verstoren met handelsbeleid dat volgens critici meer op grilligheid dan op gezond verstand is gebaseerd.
De ontmoeting vond plaats een dag nadat Washington en Peking allebei enorme wederzijdse invoerrechten hadden verlaagd te midden van een handelsoorlog die was uitgelokt door de aanvankelijke heffingen die Trump kort na zijn aantreden had opgelegd.
In een ogenschijnlijke aanval op de VS onder Trump, zei Xi tijdens het forum dat “pesten en hegemonie alleen maar tot zelfisolatie zullen leiden.”
“Er zijn geen winnaars in invoerrechtenoorlogen of handelsoorlogen,” zei hij.
“Alleen door eenheid en samenwerking kunnen landen de wereldwijde vrede en stabiliteit waarborgen en wereldwijde ontwikkeling en welvaart bevorderen,” zei hij.
Xi beloofde $ 9,2 miljard (€ 8,2 miljard) aan “ontwikkelingskredieten”, terwijl hij Peking ook de medewerking aanbood in de strijd tegen terrorisme en transnationale georganiseerde misdaad.
Hij zei dat Peking ook beurzen en trainingsprogramma’s zou opzetten.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi leek ook de VS te viseren toen hij sprak over een “grootmacht” die “geobsedeerd is door het idee dat macht recht doet”.
Hij drong er bij Latijns-Amerikaanse landen op aan om “de handen ineen te slaan” met China om hun rechten te verdedigen tegen een land dat “tarieven gebruikt als wapen om andere landen te intimideren.”