Colombia onderzoekt de invoering van een eigen koffieprijs

Colombia, ’s werelds grootste producent van milde arabicabonen, zal onderzoeken of het zijn koffie kan verkopen voor een prijs die de productiekosten dekt zonder gebonden te zijn aan de marktprijs in New York, dat heeft de Nationale Federatie van Koffieboeren (FNC) dinsdag bekend gemaakt

De federatie heeft al lang gealarmeerd over lage prijzen, die vele koffieboeren verlies opleveren, en pleiten er voor dat grote koffiekopers er voor moeten zorgen dat koffieboeren winst blijven maken en de overheid ze subsidieert.

De koffieboeren moeten 760.000 pesos (ongeveer 215 euro) verdienen voor de verscheping van 125 kg koffie op de interne markt om de productiekosten boven te blijven, heeft de federatie gezegd. De prijzen op de interne markt waren maandag 690.000 pesos (195 euro) per zending.

“Als u wilt betaalt u de prijs, als u niet wilt, koopt u geen Colombiaanse koffie, omdat anders de Colombiaanse koffie niet haalbaar is,” zei Roberto Velez, directeur van FNC.

De Colombiaanse koffieboeren kunnen niet hun hele leven bedelend doorbrengen, zodat de industrie rijk wordt van wat zij produceren,” zei Velez.

“De markt van New York is te gebonden aan de productie van Brazilië”, zei de directeur van FNC, en houdt geen rekening met kwekers in Colombia of Centraal-Amerika.

De prijzen van de markt op New York hangen tot dusver in 2019 rond 1 dollar per pond. Colombia zou zijn prijzen tussen 1,40 en 1,50 dollar per pond moeten houden zegt Velez.

Het voorstel zal de steun van koffieboeren, andere arabicaproducenten van andere landen en kopers nodig hebben alvorens het doorgaat, zei de federatie in een verklaring.

De Colombiaanse overheid zal meer dan 30 miljoen dollar aan hulp voor telers opnieuw activeren om hen te helpen de lage prijzen te doorstaan, zei minister van Financiën Alberto Carrasquilla in de verklaring.

De fondsen werden vorig jaar goedgekeurd maar werden niet volledig besteed wegens een korte prijsherstel. Wanneer de prijs lager is dan 700.000 per zending, ontvangen de koffieboeren een subsidie van 9,60 dollar per zending.

De minister van landbouw zei in de verklaring dat hij zou samenwerken met de agrarische bank van Colombia om te zoeken naar alternatieven voor de koffieboeren die moeite hebben om hun leningen terug te betalen te midden van de lage prijzen.