Colombia opent eerste opvang voor vluchtelingen uit Venezuela

Colombia heeft dit weekend de eerste opvanglocatie voor vluchtelingen uit Venezuela geopend. De Venezolanen, die proberen de economische crisis in hun land te ontsnappen, worden in een opvanghuis opgevangen bij de grensstad Cucuta.

Volgends de Colombiaanse autoriteiten kunnen ongeveer 120 mensen per dag op de locatie terecht, die beheerd wordt door het Rode Kruis. Het onderdak is bedoeld om de situatie in Cucuta te verlichten, waar honderden mensen zijn vastgelopen in een wanhopige poging om uit de economische crisis in Venezuela te vluchten.

Het tijdelijke onderdak is bedoeld voor Venezolanen die elders in Colombia of in het buitenland een bestemming hebben, maar een verblijfplaats nodig hebben tijdens hun reis.

De lokale autoriteiten benadrukten dat het onderdak alleen bedoeld is voor mensen die legaal Colombia zijn binnengekomen en op weg zijn naar familie elders in het land of in het buitenland.

Zwangere vrouwen, ouderen en kinderen krijgen voorrang bij de opvang en mogen er 48 uur blijven om daarna verder door te reizen naar een andere verblijfsplaats.

De massale migratie heeft de autoriteiten onder ongekende druk gezet. De komst van honderdduizenden Venezolanen in minder dan een jaar tijd heeft de spanningen in veel grenssteden in Colombia doen toenemen. Naar schatting steken dagelijks zo’n 35.000 vluchtelingen de grens met buurland Colombia over.

Een deel van de vluchtelingen verblijven kort in de grenssteden om voedsel en medicijnen te kopen waarvoor zij uren soms dagen in de rij moeten staan. Sommige vluchtelingen kunnen bij familie of kennissen terecht. Anderen slapen op straat in Cúcuta en sluiten zich aan bij bendes, met als gevolg dat de criminaliteit in de grenssteden zoals Cucuta en Bucaramanga flink is toegenomen.

De immigratieautoriteiten zijn begonnen met de arrestatie en deportatie van Venezolanen uit Cucuta en Bucaramanga in een poging om de migratiestromen te reguleren. Onlangs hebben zij 130 Venezolanen het land uitgezet die een kamp hadden opgeslagen op een basketbalveld. De regering van Colombia wil de migratieregels strakker hanteren zodat vluchtelingen sneller kunnen worden teruggestuurd.

De regering wil meer opvanglocaties openen in het noordoosten van het land. Het verwacht dat de vluchtelingenstroom de komende tijd blijft groeien aangezien er geen zicht op economisch herstel is in Venezuela en president Maduro niet van plan is op te stappen.

De Verenigde Naties gaan Colombia ondersteunen in het ondervangen van de toestroom vluchtelingen. Zij hebben aangeboden de lokale autoriteiten te helpen bij het omgaan met de migratiestromen.