Colombia heeft woensdag zijn grenzen met alle directe buurlanden – met uitzondering van Venezuela – heropend, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat de regering probeert het economisch herstel in de grensgebieden te stimuleren.
De Colombiaanse regering sloot haar grenzen voor het eerst in maart vorig jaar in een poging om de verspreiding van de COVID-19 pandemie tegen te gaan. De zeegrenzen werden eind vorig jaar voor het eerst heropend, maar de grensovergangen over land en rivieren bleven gesloten.
De zee-, land- en rivierovergangen van het land met Panama, Ecuador, Peru en Brazilië werden op 19 mei 2021 geopend, aldus het ministerie in een verklaring.
“Het besluit werd genomen om maatregelen te bevorderen die zullen bijdragen tot de economische reactivering van onze grensgebieden en tot de versterking van de integratieprocessen met onze buurlanden,” voegde het ministerie eraan toe.
De Colombiaanse economie is zwaar getroffen door de pandemie, waardoor bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten en de werkloosheid is gestegen.
Om de banden met de buurlanden in deze tijden van pandemie aan te halen, heeft Colombia aangeboden met de vier landen samen te werken om snel maatregelen te nemen om mensen, goederen en voertuigen de grens over te krijgen, voegde het ministerie eraan toe.
President Ivan Duque sloot vorige maand een onmiddellijke heropening van de grens met Venezuela uit en zei dat zijn land “bijzonder voorzichtig” moest zijn wegens de onzekerheid over de COVID-19-situatie in het buurland. Colombia heeft geen diplomatieke banden of commerciële relaties met Venezuela. Er zijn wel verschillende illegale grensovergangen, die gecontroleerd worden door smokkelaars en gewapende bendes.