Colombia start militaire operatie tegen gewapende groepen aan de grens

Colombia zal een militair offensief beginnen tegen illegale gewapende groepen die in grensgebieden opereren, en het zoekt samenwerking met de buurlanden, zei minister van Binnenlandse Zaken Alfonso Prada maandag.

President Gustavo Petro heeft onlangs de vredesbesprekingen met de guerrillagroep van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) hervat, met onderhandelingen in Venezuela, terwijl hij ook een vredesakkoord uit 2016 met de inmiddels gedemobiliseerde FARC-guerrilla’s wil uitvoeren.

In het kader van de plannen voor totale vrede hoopt Petro ook een einde te maken aan de gevechten met twee dissidente FARC-facties die dat vredesakkoord verwerpen, terwijl drugshandelaars en criminele bendes die betrokken zijn bij de productie van en de handel in cocaïne lagere gevangenisstraffen kunnen krijgen als ze zich aan justitie onderwerpen, details over smokkelroutes delen en hun fortuin inleveren.

“We hebben contact gelegd met de landen aan de grens, omdat we activiteiten aan de grens hebben opgemerkt die we gaan bestrijden met onze troepen, maar ook met de internationale samenwerking van Ecuador, Brazilië, Peru, Venezuela en Panama,” zei Prada tegen journalisten.

Het doel is de bestrijding van internationaal opererende criminele groepen die zich richten op verschillende illegale sectoren, waarvoor samenwerking met andere landen nodig is, aldus Prada.

Zes pelotons van elk 400 man zullen worden ingezet in het zuiden van het land, voegde Prada eraan toe. Bij recente gevechten in de regio tussen twee facties van FARC-dissidenten over de controle over de drugshandel vielen minstens 18 doden.

Volgens veiligheidsbronnen zijn er langs de Colombiaanse grenzen uitgebreide cocateelt – het hoofdbestanddeel van cocaïne – en laboratoria voor de productie van de drug ontdekt. Zij meldden ook dat in de regio illegale gewapende groepen actief zijn die betrokken zijn bij drugshandel en banden hebben met Mexicaanse kartels.

Bron :
Foto:elpais.com.co