Colombia stelt keuze nieuw gevechtsvliegtuig opnieuw uit

De eerste onderhandelingen tussen Colombia, het Franse Dassault Aviation en het Zweedse Saab AB over de vervanging van een deel van de verouderde gevechtsvliegtuigen van Colombia zijn mislukt, aldus de minister van Defensie op maandag.

Colombia, dat ongeveer 20 Israëlische Kfir vliegtuigen gebruikt die het drie decennia geleden heeft gekocht, heeft gezegd dat de vervanging van de vliegtuigen een prioriteit is zodat het zijn grondgebied kan blijven verdedigen, de georganiseerde misdaad kan blijven bestrijden en luchttoezicht kan blijven uitoefenen.

“In de vooronderhandelingen die eind vorig jaar plaatsvonden, zijn we er helaas niet in geslaagd om met de Fransen of de Zweden tot een bevestiging te komen”, zei minister van Defensie Ivan Velasquez tegen de lokale radio. Hij voegde eraan toe dat de goedkeuring van 678 miljoen dollar voor de aankoop van de vliegtuigen is verlopen.

De fabrikanten waren niet geïnteresseerd in een eerste verkoop van drie tot vijf vliegtuigen met het door de vorige regering goedgekeurde budget, voegde hij eraan toe, maar wilden in plaats daarvan onderhandelen over een totaal van 16 vliegtuigen.

Dit jaar zullen de inspanningen worden voortgezet om te zien of een aankoop mogelijk is, zei Velasquez.

Colombia zei vorige maand dat het een bod van Dassault voor de verkoop van 16 Rafale gevechtsvliegtuigen voor ongeveer 3 miljard dollar had geselecteerd en dat het twee andere biedingen van de Verenigde Staten en Zweden, die aanbiedingen deden voor F-16 en Gripen vliegtuigen, in overweging nam.

Verschillende Colombiaanse regeringen proberen al minstens 12 jaar de Kfir-vliegtuigen te vervangen, maar de verandering wordt belemmerd door financiële beperkingen.

Bron :
Foto:wikipedia.org