Colombia verbiedt mijnbouw in de páramos

Colombia heeft alle mijnbouw activiteiten officieel verboden in de páramos regio’s nadat het Constitutionele Hof maandag een verordening had ingetrokken die minerale exploitatie in het gebied toestond.

Mijnbouw in de páramos, een neotropisch alpine ecosysteem in het hoge deel van de Andes, was sinds 2011 verboden, maar concessies werden verleend voordat een totaal verbod werd ingediend.

Het Constitutionele Hof zei dat een dergelijke vrijstelling ongeldig was en had bevolen alle mijnbouw activiteiten op te schorten, dat gevolgen zal hebben voor ongeveer 347 mijnbouw concessies.

Het hof betoogde dat de mijnbouw voor goud en olie in het kwetsbare ecosysteem onomkeerbare schade zou kunnen veroorzaken.

De páramos zijn vooral te vinden tussen een hoogte van 3000 en 5000 meter. Het ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland, doorsneden door gletsjers gevormde valleien en afgewisseld door begroeiing met struiken en kleine bossen. De páramos wordt ook wel de spons van de Andes genoemd.

De uitspraak is goed nieuws voor de grote steden in Colombia, die afhankelijk zijn van de páramos als een bron van drinkwater. Deze gebieden bieden water voor ongeveer 70% van de bevolking van het land. Alleen al de Chingaza páramo, gelegen net buiten Bogota, bedient ongeveer 20% van de Colombianen.

Dezelfde rechtbank deelde een andere klap uit naar het ontwikkelingsplan van president Juan Manuel Santos, de afschaffing van een wet die projecten van “strategisch belang” toestond ​​om de rechten van de mensen aan te passen en hun land te onteigenen.

Voorheen werden ontruimde grondbezitters percelen land gegeven buiten de gebieden die van strategisch belang geacht waren.

Maar het Grondwettelijk Hof zei dat de rechten van slachtoffers van landonteigening moet worden gerespecteerd, en dat hun aanspraken op hun land zal moeten worden gehonoreerd.

In het afgelopen jaar heeft Colombia gewerkt aan het verbeteren van de normen van de mijnbouw. De autoriteiten hebben een “zero tolerance” houding aangenomen als het gaat om illegale mijnbouw en hebben maatregelen genomen om goedkeuring van vergunningen te bespoedigen. Ze hebben ook de regelgeving aangescherpt om de invloed van het gebied van het project vast te stellen met het oog op het inperken van milieu- en sociale risico’s.

Naast goud en steenkool, die veel voorkomen in de páramos, heeft Colombia ook grote en onaangeboorde reserves van smaragden, zilver en olie.