Colombia verhoogt minimumloon met 12% in 2024

Minister van Arbeid, Gloria Ines Ramirez, heeft aangekondigd dat het Colombiaanse minimumloon in 2024 met 12% zal stijgen. Dit betekent dat het minimumloon op 1,3 miljoen pesos (340 dollar) per maand zal komen te liggen. De verhoging van het minimumloon komt neer op een stijging van 140.000 pesos ($36,63) per maand.

De loonsverhoging komt op een moment dat het land vecht tegen een aanhoudend hoge inflatie en een kwakkelende economie. De inflatie over twaalf maanden tot eind november bedroeg 10,15%.

Hoewel de stijging van het minimumloon in 2024 minder is dan de stijging van het minimumloon in 2023, toen de regering een akkoord bereikte om het met 16% te verhogen, is het nog steeds een belangrijke stap voorwaarts voor werknemers in Colombia.

De verhoging voor 2024 is niet overeengekomen met bedrijfsleiders, ondanks bijeenkomsten tussen de regering en industriegroepen, vertelde Ramirez aan journalisten. “Er waren discussies en bewegingen door de partijen, maar ze waren niet genoeg om tot een overeenkomst te komen,” zei Ramirez, eraan toevoegend dat er 10 bijeenkomsten plaatsvonden om tot een overeenkomst te komen. Het gebrek aan overeenstemming heeft echter geen invloed op de uitvoering van het nieuwe minimum dat door de regering is vastgesteld.

Bedrijfsverenigingen en vakbonden van werknemers waren erin geslaagd om een akkoord te bereiken met de regering over de verhoging van het minimumloon voor 2022 en 2023.

De verhoging van het minimumloon komt op een moment dat de Colombiaanse economie stagneert. Het technische team van de centrale bank had eind oktober zijn groeivooruitzichten voor 2023 verhoogd naar 1,2%, maar de economie kromp in het derde kwartaal met 0,3% ten opzichte van een jaar eerder, waardoor bankchef Leonardo Villar waarschuwde dat de prognose waarschijnlijk niet gehaald zou worden.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co