Colombia verslaat Spanje in vriendschappelijke wedstrijd 0-1

In een tweede helft waarin het potentieel van James Rodriguez en de snelheid en vaardigheid van Luis Diaz naar voren kwamen, won de nationale ploeg van Colombia gisteren de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje in het West Ham United stadion in Londen.

Het doelpunt van rechtsback Daniel Muñoz bezorgde het Colombiaanse team de allereerste overwinning op Spanje in hun vierde vriendschappelijke wedstrijd, zonder elkaar ooit officieel te hebben ontmoet.

Colombia en Spanje ontmoetten elkaar voor het laatst in 2017 in een vriendschappelijke interland in Murcia en toen stonden zowel David Silva als Radamel Falcao op het scorebord en werd het 2-2.

Colombia, dat 20 wedstrijden ongeslagen bleef en de 17e in het tijdperk van de Argentijnse coach Nestor Lorenzo, won een wedstrijd waarin ze werden aangemoedigd door de grote meerderheid van de Colombiaanse fans in het stadion.

Na de pauze verwelkomden de Colombiaanse fans met een applaus de introductie van James Rodriguez, die samen met Luis Diaz de wedstrijd zou omdraaien en zijn team, dat in de eerste helft werd gedomineerd door La Roja, zou voortstuwen.

De mannen van bondscoach Luis de la Fuente kwamen vanaf het begin dichter bij het door Camilo Vargas verdedigde doel, maar konden het net niet vinden te midden van de kluwen van de tegenstander.

De Spaanse full-back Alejandro Grimaldo was de eerste die voor een vroege waarschuwing zorgde met een afstandschot dat werd gered door Vargas (3).

Grimaldo was het gevaarlijkst op de linkerflank, van waaruit hij ballen in het strafschopgebied plaatste, zoals de bal die net over werd gekopt door Dani Vivian (19), bij zijn debuut in het Spaanse nationale shirt.

Spanje, met veel veranderingen geïntroduceerd door De la Fuente, die al waarschuwde voor rotaties met het oog op de wedstrijd van aanstaande dinsdag tegen Brazilië, kwam in de eerste helft dichterbij, maar Colombia leek niet al te ongemakkelijk.

Mateo Cassierra kwam dichtbij een verrassing met een laag schot vanaf de rand van het strafschopgebied dat werd gered door David Raya (21).

De mannen van Nestor Lorenzo hadden moeite om de druk van La Roja te weerstaan, maar elke keer dat ze het Spaanse strafschopgebied bereikten, waren ze gevaarlijk.

Centre-back Aymeric Laporte moest zijn uiterste best doen om te voorkomen dat Luis Diaz, de ster van Guajira, een geweldige run over de linkerflank afmaakte met een schot (34).

Colombia kwam na rust op gang met de magie van James, die doelman Alex Remiro bijna verraste met een afstandschot (57).

Eerder had Gerard Moreno een prima redding van Vargas geforceerd met een schot op de draai in het hart van het strafschopgebied (49).

Vanaf dat moment bracht Colombia de Spanjaarden in de problemen en al snel zag Muñoz uit een voorzet van Luis Díaz de achterkant van het Spaanse doel raken (61).

Díaz had op de rand van het strafschopgebied al een vrije bal voor James gelegd, die de Colombiaanse aanvoerder ternauwernood over schoot (58).

De verandering in de opzet van het spel met een dominanter Colombia leidde ertoe dat De la Fuente Nico Williams, Álvaro Morata en jongeling Lamine Yamal inbracht.

Met deze nieuwe aanvallers op het veld kreeg Spanje weer meer doelpunten tegen, maar zonder de controle over het spel terug te krijgen die ze de hele eerste helft hadden behouden en die in de tweede helft overging naar de Colombianen.

Spanje bleef zoeken naar een gelijkmaker, maar zonder geluk en leed uiteindelijk hun tweede nederlaag in het De la Fuente-tijdperk, na de nederlaag van een jaar geleden tegen Schotland in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Colombia had, zoals gewoonlijk, geen goede eerste helft, maar verbeterde in de tweede helft, toen James hen de duidelijkheid gaf om de strakke verdediging van Spanje te doorbreken.

De nationale ploeg speelt dinsdag een tweede vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenië als onderdeel van hun voorbereidingen op de Copa America die in juni in de Verenigde Staten wordt gehouden.