Colombia verzwaart straffen zoutzuuraanvallen

De Colombiaanse Senaat heeft een wetsvoorstel ingediend dat zwaardere straffen legt op diegene die schuldig is bevonden aan een zoutzuuraanval op een ander.

De wet bepaalt, dat diegene die iemand met elk type chemische stof opzettelijk schaadt, een gevangenisstraf zal krijgen tussen de 12 en 20 jaar. Diegene die hun slachtoffer permanent verminkt kan tot 50 jaar krijgen. Onder het wetsvoorstel van woensdag, kunnen de daders ook boetes verwachten tot bijna 600.00 euro.

De nieuwe wetgeving is vernoemd naar het slachtoffer Natalia Ponce de León, die ernstig verminkt werd na een aanval door een stalker in 2014 in de deuropeningen van haar appartement . De succesvolle zakenvrouw werd aangevallen door de man die ongeveer 1 liter zwavelzuur over haar gezicht en lichaam gooide.

Ponce is dankbaar voor de nieuwe wetgeving. Ze hoopt dat het aantal van dergelijke aanslagen in Colombia hierdoor zal verminderen. “Mijn dank voor het Congres voor het luisteren naar mij en voor het begrijpen dat dit soort aanvallen niet alleen een eenvoudige poging is om iemand persoonlijk te verwonden, maar ook om ons leven te beëindigen,” zei ze.

Het wetsvoorstel vereist alleen nog de handtekening van president Juan Manuel Santos voordat het in werking kan treden.

Zuuraanvallen zijn een ware epidemie in Colombia. In 2014 zijn meer dan 100 gevallen gemeld van fysieke schade veroorzaakt door chemische stoffen en 1.000 in het afgelopen decennium. Per hoofd van de bevolking, heeft Colombia de hoogste percentages van zuuraanslagen in de wereld, waaronder de meeste slachtoffers vrouwen zijn, volgens Acid Survivors Trust International.

5f6df9ac25708c649ce667cadc9e809a
Natalia Ponce de León bracht in april 2015 haar boek “El renacimiento de Natalia Ponce de León” uit.