Colombia viert Día de la Raza

Día de la Raza (“Dag van het Ras”) of Día de la Hispanidad is een versie van Columbusdag die in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd wordt zo ook in Colombia. Het wordt gevierd op 12 oktober, de dag waarop Christoffel Columbus Amerika ontdekte.

De feestdag werd in Colombia ingevoerd in 1914 en in 1915 omgedoopt tot “Dag van het Ras”. Oorspronkelijk werd in in Zuid-Amerika ook Columbusdag gevierd, maar het werd veranderd nadat de landen zich meer als mesties gingen beschouwen. Men vond het niet meer gepast om een feest te vieren ter ere van een gebeurtenis die volgens sommigen Amerika onderwierp aan Europa en het continent in 300 jaar ellende stortte. Waar men vroeger het feit dat Columbus Amerika ontdekte vierde, viert men nu het feit dat dankzij de vermenging van Europeanen en Indianen een nieuw ras is ontstaan.

President, Juan Manuel Santos sprak zondag in een bericht om op deze dag het volk uit te nodigen om de diversiteit  van het Colombiaanse volk te vieren en het te herkennen als een belangrijk element in de opbouw van een vreedzaam land.

Caracol Radio gaf zondag een gratis concert ‘Nuestra Raza Latina’ met optredens van onder andere Silvestre Dangond, Hansel & Raúl, Kevin Flórez, Los del Pentágono, Ángel & Marlon, Grupo Bananas, en Young F.