Het Witte Huis vertelt tegen olie-industrie “we hebben meer nodig” nu brandstofprijzen stijgen. De Amerikaanse minister van Energie zegt dat de natie op “op voet van oorlog” is, terwijl Colombia waarschuwt voor toenadering tot Venezuela.
De VS is verwikkeld in een steeds verwoede zoektocht naar vervangende olievoorraden die Rusland is kwijtgeraakt, terwijl het probeert diplomatieke breuken in het buitenland te herstellen en de productie in eigen land op te voeren om te voorkomen dat de brandstofprijzen uit de hand lopen.
Jennifer Granholm, de Amerikaanse minister van Energie, vertelde woensdag aan een gehoor van leidinggevenden uit de industrie dat het land op “op voet van oorlog” staat, en voegde eraan toe: “Dat betekent dat u nu meer moet produceren, waar en wanneer u maar kunt”.
Colombia, een van de V.S. belangrijkste Zuid-Amerikaanse bondgenoten, heeft kritiek op de natie, omdat de VS de basis leken te leggen voor een hervatting van de invoer van ruwe olie uit Venezuela.
Vorig weekend reisden Amerikaanse diplomaten naar Venezuela – waarmee Washington in 2019 de diplomatieke betrekkingen verbrak – in wat volgens deskundigen zou kunnen leiden tot een versoepeling van de sancties tegen het land.
De benzineprijzen zijn in de VS tot nieuwe records boven de 4,25 dollar per gallon gestegen, waardoor president Joe Biden politieke schade dreigt op te lopen nu de verkiezingen voor het Congres voor de deur staan.
Granholm, die sprak op de CERAWeek-conferentie in Houston, deed een beroep op de Amerikaanse oliesector om een nieuw partnerschap met de federale regering aan te gaan. “Op dit moment van crisis hebben we meer olie nodig”, zei ze.
De Amerikaanse toenadering tot Caracas leidde tot bezorgdheid bij Colombiaanse regeringsfunctionarissen die aan de Financial Times vertelden dat het zowel politiek problematisch als technisch onhaalbaar zou zijn om het regime van Venezuela’s Nicolás Maduro in te schakelen om meer olie te leveren.
“Het is niet aan mij om te oordelen of te rechtvaardigen,” zei Iván Duque, president van Colombia. “Maar niets zal mijn mening veranderen dat Maduro een oorlogsmisdadiger is of het equivalent van de Latijns-Amerikaanse [Slobodan] Milosevic omdat hij zijn eigen land heeft gebrutaliseerd,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de overleden leider van Servië.
Duque voegde eraan toe dat de VS, samen met veel andere westerse regeringen, Maduro niet erkennen als de legitieme president van Venezuela nadat Washington verkiezingen in 2018 als frauduleus bestempelde.
“Als je net olie hebt verboden van wat zij de Russische dictator noemen, is het moeilijk uit te leggen waarom je olie gaat kopen van de Venezolaanse dictator,” zei Diego Mesa, Colombia’s minister van Energie, in een apart interview in de marge van de CERAWeek-conferentie.