Colombia wil een andere strijd tegen drugs, ondanks een recordproductie aan cocaïne

De regering van president Gustavo Petro heeft onderwijs en alternatieve gewassen gestimuleerd sinds hij afgelopen oktober in Colombia aan de macht kwam.

De cocaplanten in Colombia blijven maar groeien, en dat geldt ook voor de productie van cocaïne. ’s Werelds grootste cocaïneproducent heeft nieuwe records gevestigd in de geschatte productie van de illegale drug en de teelt van het cocablad, volgens een rapport van de Verenigde Naties dat gisteren (11 september) is vrijgegeven.

Het land beplant met coca overtrof in 2022 de 230.000 hectare, een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar, schat de VN op basis van satellietbeelden, veldbezoeken en betrokkenheid van de gemeenschap, evenals secundaire informatie van de regering van Colombia en andere entiteiten.

De opleving komt doordat de regering onder leiding van Gustavo Petro, de Colombiaanse president, afstand heeft genomen van een strijdlustige ‘oorlog tegen drugs’. Als eerste linkse president van Colombia is Petro afgelopen augustus aan de macht gekomen en heeft hij zich geconcentreerd op het stimuleren van boeren om zonder enige strafdreiging afstand te doen van de cocaïneproductie. De regering presenteerde legale gewassen zoals suikerriet en ananas, of veeteelt, als alternatief voor de cocateelt; Er werden contante subsidies uitgedeeld aan degenen die zich hadden aangemeld.

Petro’s strategie wijkt sterk af van die van zijn rechtse voorganger, Iván Duque, die met geweld cocavelden uitroeide en zelfs tevergeefs probeerde het van gif sproeien op cocavelden uit te voeren .

De cijfers tot nu toe suggereren dat Petro’s pogingen niet werken en misschien zelfs hebben bijgedragen aan de voedselonzekerheid in Colombia. Maar het kan ook gewoon te vroeg zijn om dat te zeggen.

“Wat ik voorstel is om een ​​andere en verenigde stem te hebben die onze samenleving, onze toekomst en onze geschiedenis verdedigt en stopt met het herhalen van een mislukt discours… Het is tijd om de hoop weer op te bouwen en niet de bloedige en wrede oorlogen, de slecht genoemde oorlogen, te herhalen. ‘oorlog tegen drugs’, waarbij drugs worden gezien als een militair probleem en niet als een gezondheidsprobleem voor de samenleving”, zei president Gustavo Petro op de Latijns-Amerikaanse en Caribische Conferentie over Drugs, gehouden in de Colombiaanse stad Cali op 9 september

Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen concludeerden op de negende conferentie dat de ongebreidelde productie en consumptie van drugs getemd moet worden door de vraag terug te dringen – door het publiek voor te lichten en ongelijkheid, armoede, gebrek aan kansen en geweld te bestrijden.

Het terugdringen van het drugsaanbod zal waarschijnlijk alleen maar illegale handel in de hand werken , zoals wapenhandel, georganiseerde misdaad, migrantensmokkel, het witwassen van geld en meer. “Elke dollar die wordt besteed aan het terugdringen van het aanbod doet de prijs stijgen ”, zei Petro. “ Als de prijs stijgt, hebben drugshandelaren meer geld om geweren te kopen, om gepantserde voertuigen te kopen, om raketten te kopen, om politici te kopen, om senatoren te kopen, om generaals te kopen, om rechters te kopen, om presidenten te kopen.”

Als onderdeel van een vredesakkoord uit 2016 hebben tienduizenden Colombiaanse gezinnen zich aangemeld voor gewasvervanging, waarbij velen vrijwillig hun coca-struiken ontwortelden of achterlieten. Maar de uitbetalingen van de overheid waren onvolledig en grillig als gevolg van begrotingsbeperkingen en het wanbeheer van publieke middelen. Nadat hun hoop de grond in was gegaan, haakten veel boeren af ​​en begonnen opnieuw met het illegaal planten van coca, vooral in afgelegen gebieden waar het transport van gewassen naar de markt moeilijk is en de consumenten van niet-cocaproducten beperkt zijn. Petro’s intentie is om het vredesakkoord volledig uit te voeren en het plan van gewasvervanging meer aandacht te geven.

Bron :
Foto:radioondaazul.com